O voce comună pentru dezvoltarea economică a județului Maramureș, pentru reprezentativitate, pentru consolidarea și extinderea relațiilor parteneriale între județul nostru și Statele Unite ale Americii (S.U.A.). Așa poate fi definită, în ansamblul ei, delegația maramureșeană condusă de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Ovidiu Bogdan, în perioada 5 – 17 iulie, în S.U.A.

La această misiune economică a fost invitat să participe și președintele organizației camerale, Florentin-Nicolae Tuș. Onorat să dea curs invitației transmisă de șeful administrației județene, Ionel Ovidiu Bogdan, în cadrul întrevederilor din S.U.A. președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș (C.C.I. Maramureș) a adus în atenția partenerilor de discuții americani principalii indicatori care definesc starea economică a județului Maramureș prin promovarea în egală măsură a breviarului ”Repere economice maramureșene”. În același timp, Florentin Tuș a remarcat dialogul deschis și durabil între C.C.I. Maramureș și Consiliul Județean Maramureș care, printr-un acord de cooperare încheiat între cele două entități, contribuie printre altele la dezvoltarea relațiilor economice și la promovarea mediului de afaceri din Maramureș pe plan local și internațional.

#RAISE & # BANCA MONDIALĂ – WASHINGTON

În data de 6 iulie, președintele C.C.I. Maramureș, Florentin-Nicolae Tuș, a participat la o întâlnire cu Daniela Kammrath, CEO RAISE (Romanian American Institute for Smart Energy). Institutul Româno-American pentru Energie Inteligentă (RAISE) se concentrează pe dezvoltarea unei rețele de contacte în cadrul industriei energetice americane și pe facilitarea schimbului direct de idei și afaceri. Pentru a stabili conexiuni cu marile companii din sectorul energetic american, delegația maramureșeană a avut o întâlnire cu conducerea RAISE, care a invitat administrația județeană să devină membri ai Institutului. Acest lucru oferă oportunitatea de a susține și promova interesele economice ale județului Maramureș la nivel euroatlantic. Această întrevedere a fost urmată de o vizită de lucru la Banca Mondială. Alături de președintele C.J. Maramureș, Ionel Ovidiu Bogdan și alți membri ai delegației, președintele organizației camerale a avut oportunitatea de a discuta cu Koen Davidse, director executiv al Grupului Băncii Mondiale, respectiv cu Florin Vodița, reprezentant al României în Comitetul Director al Grupului Băncii Mondiale. În cadrul întrevederii s-a discutat despre sprijinul pe care Banca Mondială îl poate oferi pentru dezvoltarea proiectelor care pot aduce plus-valoare județului.

#CIPE – WASHINGTON

Data de 7 iulie a adus o nouă întâlnire de succes, de această dată cu reprezentanții Asociației CIPE (Center for International Private Enterprise), în cadrul căreia delegația maramureșeană din care a făcut parte și președintele C.C.I. Maramureș a discutat cu Natalia Otel Belan, Director Europa și Eurasia și cu John Kay, Manager de Program pentru Europa, despre proiectele majore de infrastructură din Maramureș care au legătură cu Ucraina (ex. podul transfrontalier peste Tisa, sprijinul oferit Ucrainei de administrația județeană și alte O.N.G.-uri, printre care și Camera de Comerț și Industrie Maramureș). S-a subliniat în cadrul acestei întrevederi și importanța sporită a poziţiei geostrategie atât a Maramureșului cât și a României, respectiv necesitatea dezvoltării infrastructurii transfrontaliere care poate contribui la reconstrucția Ucrainei.

#AMBASADA ROMÂNIEI ÎN STATELE UNITE ALE AMERICII #AMRO – WASHINGTON

Data de 10 iulie a prevăzut pe agenda delegației o întâlnire cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii, Excelența Sa Dan-Andrei Muraru. La această întrevedere a participat și o delegație din Parlamentul României. În aceeași zi a mai avut loc o întâlnire cu Douglas deWysocki din partea The American-Romanian Business Council (AMRO), iar seara s-a încheiat cu dineul dedicat celebrării celor 26 de ani de Parteneriat Strategic dintre România și S.U.A. Unul dintre pilonii fundamentali ai politicii externe a României, Parteneriatul Strategic dintre România și SUA a fost lansat la 11 iulie 1997. Relațiile diplomatice dintre cele două state sunt însă mult mai vechi, fiind stabilite la 14 iunie 1880, fapt care demonstrează lunga prietenie dintre țara noastră și SUA. La invitația Excelenței Sale, Andrei Muraru, la acest eveniment a participat întreaga componență a delegației din județul Maramureș.

#ROMANIAN CULTURAL INSTITUTE IN NEW YORK #ASOCIAȚIA DE COMERȚ ȘI INDUSTRIE NEW JERSEY #BASF AMERICA #BISERICA DE LEMN “REÎNTREGIREA NEAMULUI”

Începând cu data de 11 iulie, acțiunile din cadrul programului delegației economice s-au mutat la New York. Astfel, în data menționată a avut loc o întâlnire cu Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român în New York. Ziua de 12 iulie a adus o întrevedere semnificativă cu Anthony Russo, președintele Asociației de Comerț și Industrie New Jersey. Urmare a discuțiilor din New Jersey, se are în vedere dezvoltarea unor conexiuni și relații bilaterale între Camera de Comerț și Industrie Maramureș și Asociația de Comerț și Industrie din New Jersey, prin semnarea unui acord de parteneriat. Acest parteneriat va contribui la dezvoltarea relațiilor externe ale organizației camerale din Maramureș în sprijinul mediului de afaceri și va reprezenta o oportunitate extraordinară pentru județul nostru, cu un impact direct în potențialul de creștere al sectorului privat. Tot în 12 iulie a mai avut loc o întâlnire de lucru cu Catherine Trinkle, director BASF America, iar ziua s-a încheiat cu un moment spiritual la Biserica de lemn “Reîntregirea Neamului” din cadrul Parohiei Izvorul Tămăduirii, Long Valley, New Jersey. Preasfințitul Părinte Iustin, Episcop al Maramureșului și Sătmarului, a sfințit această biserică anul trecut. Lăcașul de cult a fost construit de comunitatea româno-americană din New Jersey, clopotul bisericii a fost realizat în Baia Mare, iar catapeteasma, crucile, icoanele şi mobilierul au fost comandate şi sculptate de meşteri populari din Bârsana.

# GREATER FORT LAUDERDALE SISTER CITIES INTERNATIONAL (GFLSCI) #ENTERPRISE FLORIDA INC. # NSU BROWARD CENTER OF INNOVATION – FLORIDA

În cadrul întrevederilor din America s-a adus în discuție și conceptul de regiuni și orașe înfrățite. Acest lucru a fost bine-venit în cadrul vizitei de lucru din 13 iulie de la Greater Fort Lauderdale Sister Cities International (GFLSCI). Urmare a discuțiilor la care a fost prezent și președintele C.C.I. Maramureș Florentin-Nicolae Tuș, s-au creat conexiuni la nivelul conducerii Greater Fort Lauderdale Sister Cities, iar acest lucru creează premisele înfrățirii județului Maramureș cu Fort Lauderdale, Florida. Această înfrățire poate aduce beneficii pentru dezvoltarea economică a Maramureșului. Greater Fort Lauderdale Sister Cities International este o rețea non-profit, dedicată creării și consolidării parteneriatelor între Fort Lauderdale, Florida și regiuni, orașe din întreaga lume, pentru a desfășura programe pe termen lung, cu beneficii reciproce.

Ziua de 14 iulie a fost dedicată NSU Broward Center of Innovation și Enterprise Florida Inc., principala organizație de dezvoltare economică a statului Florida. În cadrul întâlnirii de la Enterprise Florida cu Fernanda Figueiredo, Director Inițiative Strategice Internaționale, și Carlos Guerra, Manager Investiții Internaționale și Logistică, delegația maramureșeană condusă de Ionel Ovidiu Bogdan a discutat despre strategia și abordările privind atragerea de investitori, precum și despre ecosistemul antreprenorial existent în Florida. În perioada următoare vor avea loc schimburi de informații privind atragerea și sprijinirea investitorilor în parcurile industriale din Maramureș.
Tot în 14 iulie, în cadrul întâlnirii cu directorul executiv NSU Broward Center, Jaap Donath, s-au pus bazele unui parteneriat cu Maramureș Business Park pentru componenta de inovare din parcurile cu specializare inteligentă. Alan B. Levan | NSU Broward Center of Innovation este un parteneriat public-privat între Nova Southeastern University și Broward County, care acționează ca un motor de dezvoltare economică, oferind programe, evenimente și servicii complete antreprenorilor și startup-urilor în stadiu incipient pentru dezvoltarea și extinderea afacerii lor. Alte discuții de afaceri au mai avut loc la FXE Airport și la Industrial Park TBD.

A fost o acțiune de succes la care și-au mai adus aportul prin experiența lor profesională și Daniela Stamatoiu, președinte al Consiliului de Administrație a Maramureș Business Park, Diana Iluț, membru în Consiliul de Administrație al Aeroportului Internațional Maramureș și vicepreședinte Asociația Întreprinzătorilor Maramureș, Ciprian Daniel Șter-Chelba, fondator și președinte Revolution Residence Group, Adriana Petruț, director economic al Consiliului Județean Maramureș și Octavian Popescu, avocat partener la Popescu&Asociații. Pe parcursul întrevederilor, delegația maramureșeană s-a bucurat de suportul și sprijinul doamnei Cristina Monica Kassai, political officer la Ambasada României în Statele Unite ale Americii. Alături de delegație a fost și maramureșeanul Radu Crăciun, Consul Onorific al României în New Jersey, SUA.