Potrivit art. 2 alin. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 89/2000 privind unele masuri pentru autorizarea operatorilor si efectuareainscrierilor in Registrul National de Publicitate Mobiliara, cu modificarile si completarile ulterioare, Registrul National de Publicitate Mobiliara constituie un sistem de evidenta a prioritatii ipotecilor mobiliare si de publicitate, structurat pe persoane si bunuri, care asigura inregistrarea operatiunilor privind ipotecile mobiliare, a operatiunilor asimilate acestora, a altor drepturi prevazute de lege, precum si publicitatea operatiunilor juridice prevazute de lege.
Ce se inscrie in Registrul National de Publicitate Mobiliara?
- creante banesti nascute din contractul de vanzare, contractul de locatiune sau orice alt act incheiat cu privire la un bun, cele rezultate dintr-un contract de asigurare, cele nascute in considerarea asumarii unei obligatii sau a constituirii unei garantii, a folosirii unei carti de credit ori de debit ori a castigarii unui premiu la o loterie sau alte jocuri de noroc organizate in conditiile legii;
- creante constatate prin titluri nominative, la ordin sau la purtator;
- conturi bancare;
- actiuni si parti sociale, valori mobiliare si alte instrumente financiare;
- drepturi de proprietate intelectuala si orice alte bunuri incorporale;
- petrolul, gazul natural si celelalte resurse minerale care urmeaza a fi extrase;
- efectivele de animale;
- recoltele care urmeaza a fi culese;
- padurile care urmeaza a fi taiate;
- bunurile corporale care fac obiectul unui contract de locatiune, care sunt detinute in vederea vanzarii, inchirierii ori furnizarii in temeiul unui contract de prestari de servicii, care sunt furnizate in temeiul unui contract de prestari de servicii, precum si materia prima si materialele destinate a fi consumate sau prelucrate in exploatarea unei intreprinderi, produsele in curs de fabricatie si produsele finite;
- echipamentele, instalatiile si orice alte bunuri destinate sa serveasca in mod durabil exploatarii unei intreprinderi;
- orice alte bunuri mobile, corporale sau incorporale.
Cine poate solicita inscrierea avizelor de garantie?
CREDITORUL ipotecar persoana fizica / juridica sau reprezentantul sau, imputernicit prin procura autentica sau imputernicire avocatiala, poate solicita inscrierea in arhiva a oricarui tip de aviz de garantie.
DEBITORUL – persoana fizica / juridica – al obligaţiei garantate reprezentantul sau, imputernicit prin procura autentica sau imputernicire avocaţiala poate solicita inscrierea in arhiva a avizului de ipoteca initial.
CONSTITUITORUL ipotecii persoana fizica / juridica sau reprezentantul sau, imputernicit prin procura autentica sau imputernicire avocaţiala, poate solicita inscrierea in arhiva numai a avizului de garanţie initial si a avizului de garantie de extindere a ipotecii.
Ce acte sunt necesare?
- pentru administratori – certificat constatator de la Oficiul Registrul Comertului
- pentru delegatul persoanei juridice, alta decat administratorii, procura notariala autentica speciala
- pentru reprezentantii institutiilor publice – delegatie de serviciu
Formularul de aviz de garantie trebuie completat in limba romana si inaintat pe suport de hartie, in dublu exemplar, semnat de solicitant, in vederea inregistrarii in arhiva. Orice ştersaturi, adaugiri sau modificari care apar pe formularul de aviz vor fi certificate de solicitanti prin semnatura.
Inscrierea unui formular de aviz de garantie poate fi respinsa daca avizul este incomplet, ilizibil sau a fost completat fara respectarea cerintelor legale ori in alt format decat cel acceptat de arhiva. in cazul unui refuz, solicitantul va fi informat asupra deciziei şi motivelor care au stat la baza ei, in termen de 5 zile lucratoare. Arhiva va atribui un numar unic de inregistrare insotit de cifrele anului, data, ora, minutul şi secunda cand s-a efectuat inregistrarea. Numarul de inregistrare determina gradul de prioritate a drepturilor asupra bunului afectat garantiei.
Program cu publicul
Program cu publicul: de Luni pana Joi între orele: 8.00 – 15.30, Vineri intre orele: 8.30 – 13.30
Contact
Petrovan Sanda – tel. 0728-216 210, e-mail: arhiva@ccimm.ro